Zoeken
  • Marloes

Vier keer carrousel rijden tijdens de manegeles

Op sommige maneges zijn de carrousellessen een standaard onderdeel van het aanbod, maar zelfs dan zijn er genoeg ruiters die niet in aanraking komen met deze teamsport. Wat ons betreft hoort een stukje carrouselrijden in de standaard opleiding van een ruiter. Het is niet alleen leuk en verlegt de focus, de noodzaak om samen te werken en creatief na te denken zijn essentiële onderdelen in het leren paardrijden.


Om de samenwerking die in carrousel noodzakelijk is te bereiken hoef je hier niet een hele les aan te besteden. Een korte oefening tijdens het losstappen, losdraven, een spelletje halverwege de les of een uitdaging tijdens het uitstappen aan het eind van de les zorgt al voor de belangrijke afwisseling. Om jullie wat creatieve ideeën te bieden tijdens deze vier verschillende momenten in de les hier oefeningen die perfect op dat moment passen.


Losstappen: precies gelijk gaan

Voor deze les heb je ideaal gezien een gelijk aantal ruiters. Bij twee ruiters zet je er één bij de E en één bij de B, bij twee meer ruiters nog één bij de A en één bij de C en als je nog mer ruiters hebt pak je ook de hoekletters erbij. Je koppelt iedere ruiter aan degene die aan de overzijde van de bak staat, ze moeten proberen even snel te rijden als hun partner.

Tel als instructeur af van 3 naar 1, op 1 gaan alle ruiters in stap en stappen ze in de eerste instantie één letter verder om daar weer stil te gaan staan, gelijktijdig met hun partner aan de overkant van de bak.

Tip: voor beginnende ruiters zullen een paar letters tegelijkertijd genoeg zijn, meer gevorderde ruiters kan je de opdracht te geven dit ook te doen met overgangen naar andere gangen en figuren.


Losdraven: gebroken lijnen en van hand veranderen

Maak een rij met ruiters die twee aan twee achter elkaar aandraven over de hoefslag. Laten we er vanuit gaan dat we linksom over de hoefslag draven.

1. Bij de F gaan alle ruiters richting de X. De ruiters die aan de buitenkant rijden maken een gebroken lijn (en komen dus uit bij de M), de binnenste ruiters veranderen van hand (en komen dus uit bij de H).

2. De ruiters komen elkaar nu tegen bij de C en gelden de gewone voorrangsregels.

3. Vervolgens rijdt men bij de volgende hoekletter, de H en de M het figuur wat ze net nog niet gereden hebben - de ruiters die eerst een gebroken lijn reden rijden nu een diagonaal en vice versa.

4. Als de ruiters het tempo goed op elkaar afgestemd hebben komen ze elkaar weer tegen halverwege hun tweede figuur op de X en vervolgen ze daarna samen de hoefslag op de rechterhand.


Je hoeft echt geen hele les aan carrousel te besteden of volleerd carrouselinstructeur te zijn. Een simpele oefening verweven in de les biedt al veel afwisseling!


Halverwege de les: pas de deux wedstrijd

Dit spel is een variant op het alom bekende tally hoo en is een wedstrijdje tussen twee duo's.

1. Eén duo begint bij de E, de ander bij de B. Beiden dezelfde kant op.

2. De duo's stappen een half rondje, draven een half rondje en galopperen een heel rondje. Hierbij moeten ze constant naast elkaar blijven rijden, spreek van te voren de regels af. (Bijvoorbeeld: het hoofd van de langzaamste pony mag niet achter de billen van de andere pony komen, of: de knie van de langzaamste ruiter mag niet voorbij de billen van de snelste pony enz.)

3. Het duo wat als eerste klaar is met het rondje galopperen heeft gewonnen.

4. Als één van de pony's een gang te hard gaat, van de hoefslag afwijkt of ze elkaar 'kwijtraken' moeten beide leden van het duo een volte van 10 meter rijden voor ze verder mogen.

Let op: voor de beginnende ruiters kan je het uiteraard houden bij alleen een rondje stappen, of alleen stap en draf. Voor de meer gevorderde ruiters kan je de regels strenger maken, of de draf overslaan (waardoor ze overgang stap-galop moeten maken naast elkaar).


Uitstappen: doorlaten

Verdeel de groep in twee gelijke groepen. De ene groep gaat in een treintje bij de E stilstaan, de ander bij de B, de ene groep linksom en de andere groep rechtsom. Tussen de ruiters moet een paardlengte ruimte zitten zodat er een paard tussendoor zou kunnen. Vervolgens stappen de ruiters weg en gaan de diagonaal op bij de eerstvolgende hoekletter. Bij de X komt men de andere groep tegen en met er zo gereden worden dat ze om en om over kunnen steken en de ruiters tussen de andere groep door over kunnen steken.

Wat voor oefeningen gebruik jij om carrousel te introduceren bij je leerlingen? We horen het graag!

38 keer bekeken0 reacties