Zoeken
  • Zoë

Springen voor iedere ruiter

De springles is favoriet bij veel ruiters. Je voelt je stoer en mag lekker snel. Toch zijn er ook altijd ruiters die liever zo laag mogelijk springt, of een ruiter die nog niet genoeg balans heeft om echt te kunnen springen. En dan heb je ook nog de groep die zo snel mogelijk een parcours wil springen. In deze blog deel ik mijn tactieken om een springles te kunnen geven aan een groep ruiters met zulke verschillende types.

De sprong wagen

Angstige ruiters moet je altijd serieus nemen. Vooral in het springen kunnen angsten boven komen drijven. Het rustig opbouwen is bij het springen dan essentieel, van grondbalken tot een sprong van enkele centimeters. Daarnaast kan je je voorstellen dat een volle bak tot meer prikkels leidt en daardoor de spanning kan vergroten. De bak redelijk leeg houden kan dus helpen. Op de afbeelding zie je een kruisje en drie grondbalken. Dit is voor de angstige ruiter niet alleen fijn en overzichtelijk, maar biedt hen ook de mogelijkheid om nog eens te oefenen met het stappen of draven over de grondbalken wanneer de rest van de ruiters al toe is aan het springen van een hindernis.


Springen zonder balans

Ruiters die nog geen onafhankelijke zit hebben kunnen het moeilijk hebben tijdens een springles. Ze hebben een grotere kans om te vallen tijdens een plotselinge weigering, of zelfs tijdens een goede sprong. Ga met deze ruiters nog niet de hoogte in, maar ga vooral oefenen met de verlichte zit. Door elke paar passen te wisselen tussen de verlichte zit, lichtrijden en doorzitten worden de ruiters steeds behendiger. Dit kan je eerst oefenen buiten het parcours, het onderstaande parcours geeft daarna een leuke uitdaging. Rij de hindernisjes in de verlichte zit, de slalom als de ruiter doorzit en de groene balkjes worden meegenomen in een gebroken lijn terwijl de ruiter aan het lichtrijden is.

Tip: verlichte zit, lichtrijden en doorzitten kan je natuurlijk ook sneller en/of op andere momenten laten wisselen. Laat je creativiteit gaan!

Tip: in de verlichte zit gaat het vaak mis omdat de ruiter verkrampt in de verlichte zit blijft staan en vergeet te blijven sturen/drijven. Wees je hier bewust van en help de ruiters daar verder in.


Het eerste parcours

Gevorderde ruiters zijn vaak toe aan meer uitdaging en door middel van een parcours kun je dat aan hen bieden. Er zijn natuurlijk onwijs veel mogelijkheden om een parcours neer te zetten voor je les. Voor de eerste keer dat een les een heus parcours gaat springen raad ik je aan om met lange lijnen te werken en laag te beginnen.

In het parcours hieronder zie je twee kruisjes op het midden en een stijltje bij de korte zijde. Doordat het stijltje niet op de hoefslag staat kunnen de ruiters eerst ongedwongen alle hindernissen los oefenen voor ze ze achter elkaar gaan rijden.

Tip: vinden ruiters het moeilijk om de goede lijn te vinden? Help ze een handje door pionnen neer te zetten waar ze tussendoor kunnen rijden om op de goede lijn te belanden.

Tip: als ze dit onder de knie hebben kan je het moeilijker maken door de hindernissen onder een moeilijkere hoek van de hoefslag te zetten. Zo hoef je niet de hoogte in om het moeilijker te maken maar zit de moeilijkheidsgraad in de lijnen die gereden moeten worden.Heel veel succes in jullie volgende springles! We zijn erg benieuwd naar jullie parcours en andere creatieve oplossingen!

21 keer bekeken