Zoeken
  • Zoë

Inspiratiedag februari: motorische ontwikkeling in de paardrijles

Terwijl de manegepony's en paarden van de Prinses Máxima Manege in Den Dolder lekker buiten in de paddocks aan het spelen waren, liepen er op zondag 2 februari bijna twintig deelnemers van de inspiratiedag voor instructeur de verwarmde kantine binnen. De manege is prachtig. Vanuit de kantine kun je aan een kant de paddocks in het bos zien liggen en aan de andere kant kijk je de mooie, lichte binnenbak in. Het was voor alle deelnemers een fijn binnenkomen.


We begonnen zoals bij elke inspiratiedag met een kennismakingsrondje om elkaar beter te leren kennen en te horen wat de verwachtingen en wensen voor de dag zijn. Het was erg leuk om te merken dat veel deelnemers werken met mensen met een fysieke of verstandelijke beperking, net als de locatie waar we deze inspiratiedag organiseerden.


Tip van Ellen: Manen vlechten bevordert de fijne motoriek én zorgt voor de aanmaak van oxytocine. Alle reden om hier tijd voor te maken!Na de lunch begon de presentatie van Ellen Veenhuizen, waarin zij de deelnemers mee nam in een klein gedeelte theorie. Ellen is hippische sport oefentherapeut met de basis in de Cesar therapie. In de particuliere praktijk behandelt ze mensen met lichamelijke klachten en werkt als kinderoefentherapeut met kinderen die een (senso)motorisch probleem hebben. Tijdens het theoriegedeelte op de inspiratiedag behandelde zij verschillende vragen: Wanneer is een kind fysiek klaar om paard te leren rijden? Hoe leren kinderen? Welke oefeningen kun je doen om een instabiele ruiter te helpen? Door middel van interactie met de groep hielp Ellen de deelnemers deze vragen te beantwoorden.


Tip van Ellen: Geeft een ruiter te harde teugelhulpen? Geef hem (droge) sponsjes in de handen. Zo voelt de ruiter beter wanneer de hulp te hard is, omdat de spons dan wordt geknepen.

Na de theorie was het tijd voor een stuk praktijk. In de mooie binnenbak van de Prinses Máxima Manege reden twee kinderen en vervolgens ook twee tieners op manegepony's. Ellen liet verschillende oefeningen zien die zij gebruikt om de motorische ontwikkeling en houding en zit van een ruiter te verbeteren. Zo werden er pionnen gebruikt voor verschillende manieren van slalommen en moesten de ruiters met hun zweepje tussen hun handen rijden om te voorkomen dat zij hun handen ver uit elkaar zouden houden tijdens het sturen. Het waren interessante lessen en voor de deelnemers werd het doel en effect van bepaalde oefeningen veel duidelijker.


Tip van Ellen: Voelen sommige ruiters zich niet veilig in de les? Maak een vierkant van balken als safespace. Als de ruiter haar paard in dit vierkant parkeert mag ze tot rust komen, knuffelen met haar pony en heeft ze de tijd alles te laten bezinken.

Tenslotte hebben we de dag nog even in de kantine nabesproken en kon iedereen met een hoop inspiratie voor oefeningen die houding en zit verbeteren weer naar huis. Wie weet zien wij hen weer terug op de volgende inspiratiedag. We zijn al een datum aan het prikken voor een inspiratiedag met het thema 'Valtraining voor angstige ruiters' in Amsterdam! Houd onze social media in de gaten om op de hoogte te blijven.

61 keer bekeken0 reacties