Zoeken
  • Zoë

Het groepsgevoel van een groepsles

Een instructeur heeft veel taken te vervullen op een gemiddelde werkdag. Natuurlijk is de hoofdtaak ruiters leren paardrijden. Ondertussen moet je echter ook veiligheid in de gaten houden, kijken of alle paarden gezond en tevreden zijn en zorgen voor een goede sfeer op de manege. De groepslessen op de manege brengen daardoor een extra uitdaging met zich mee. Want wat als ruiters geen rekening met elkaar houden of zelfs ruzie met elkaar maken? Wat doe je als een ruiter zich niet fijn voelt in de groep en zich daardoor niet verder kan ontwikkelen? Vandaag geven we je een aantal tips om te zorgen voor een groepsgevoel.


Maak contact met de ruiters

In groepslessen zijn er ruiters die komen en gaan, maar de instructeur is altijd de stabiele factor. Zorg ervoor dat je ruiters jou als veilig persoon zien door hen altijd vriendelijk gedag te zeggen wanneer ze op de manege aankomen of vertrekken. Vraag hen ook regelmatig hoe het met ze gaat en probeer terug te komen op dingen die zij ooit eens hebben genoemd. Deze gesprekjes kun je houden door tijdens het in- en uitstappen even met alle leerlingen mee te wandelen. Of je kunt het gesprek centraal houden over iets wat iedereen interessant vindt, bijvoorbeeld over wie je lievelingspony is.

Wandel tijdens het in- en uitstappen eens een stukje mee met je ruiters. Eén op één contact zorgt voor dat extra beetje verdieping.

Zorg voor interactie tussen ruiters

Je kunt een les zo inrichten dat ruiters veel samen moeten werken. Tussen onze lesideeën zie je daar veel voorbeelden van, zoals de duo-slalom of het spel waarbij alle ruiters de baan in verschillende gangen precies moeten verdelen met een of meer letters tussen de voorganger. Wanneer je een veilige groep hebt, kun je zelfs duo’s laten werken met een pony en elkaar zitles laten geven. Je geeft dan aan het begin van de les aandachtspunten voor houding en zit en laat de ruiter die de pony longeert aan de rijdende ruiter vertellen wat er beter kan.


Tijdens het kerstparcours in de laatste les van 2019 verdeelde ik de les in twee teams om een estafetterace te doen met per team maar één pony. In de voorbereiding hebben de teams de pony’s versierd met kerstballen en zelfs een yel en een rap bedacht om hun teamgenoten aan te moedigen! Naast dat dit ontzettend gezellig en leuk was, kunnen ruiters ook weer oefenen met op- en afstappen, sturen en overgangen maken in een parcours en samenwerken binnen een team.Spelenderwijs leren

Wanneer er veel druk ligt op de lessen zijn ze al snel minder gezellig en kunnen ruiters zich aan elkaar gaan irriteren. Lessen hoeven echter niet altijd serieus te zijn om leerzaam te zijn. Sterker nog, wanneer ruiters spelenderwijs nieuwe dingen kunnen leren, zullen ze het veel gemakkelijker oppakken en onthouden. Het stoplichtenspel is hier een goed voorbeeld van. Af en toe zie ik dat gevorderde ruiters opeens weer moeite hebben met het in draf krijgen van hun pony. Ze zijn afgeleid of moe en bouwen hun hulpen niet meer duidelijk op. Maar wanneer je dan een spelletje zoals het stoplichtenspel introduceert, waarbij ruiters van rood (halt) naar oranje (stap) en groen (draf) en weer terug overgangen moeten maken, dan lukt het ineens wel weer! De les is gelijk een stuk gezelliger en ruiters hebben iets om gezellig over na te kletsen na de les. Het is wel belangrijk om iedereen te laten mee spelen. Wanneer je ruiters die als laatste de overgang maken zou verbieden om mee te spelen in de volgende rondjes, word die ruiter buitengesloten uit de groep en dat is juist wat wij willen voorkomen.


Wees je ervan bewust dat je als instructeur net zo goed onderdeel bent van de groep. 

Er zijn veel manieren om te zorgen voor een gezellige groepsles, dit zijn nog maar drie voorbeelden. Wees je als instructeur in ieder geval bewust van het feit dat ook jij onderdeel bent van de groep, een essentiële factor in de sfeer binnen de groep. Maak eens een grapje, doe mee met een spelletje, wees betrokken bij je ruiters en dan zal de rest snel volgen. Niet alleen voor de ruiters zou de manege een fijne plek moeten zijn waar zij zichzelf mogen zijn, maar voor ons als instructeurs is het ook leuker om naar je werk te gaan als de sfeer er goed is.

28 keer bekeken0 reacties