Zoeken
  • Marloes

Drie verschillende ruiters, drie voltes

Het rijden van een volte, het klinkt zo eenvoudig. In de laagste FNRS en MRB proefjes komen ze al voor, maar wij als instructeurs weten dat het rijden van een goede volte niet zo makkelijk is als het lijkt. Toch is het niet het meest spannende onderwerp om bij je ruiters mee aan te komen, dus hoe maak je er een uitdagende, leerzame oefening van? Wij vinden het hoog tijd dat we stoppen met hersenloos voltes rijden in de manegeles, tijd voor een gedegen plan! In deze blog drie soorten ruiters, drie verschillende voltes.


De zwabberende ruiter

Jong of oud, beginner of gevorderd, een perfect rondje rijden is hartstikke ingewikkeld. Hoe kan je nu eigenlijk testen of je een rond rondje rijdt? Met een leadrope en een begeleider in het midden! Binnen mijn lessen noemen we dit "het spel met de passer'.

Als er een leadrope tussen het paard en iemand in het midden loopt stuurt degene in het midden het paard meestal aan. Vandaag niet! Geef het uiteinde van de leadrope aan de ruiter in de binnenhand bij de teugel in en vraag ze rondjes te stappen, draven en galopperen om je heen. Komt er meer druk op de lijn? Dan wordt de volte te groot. Valt de druk van de lijn weg? Dan wordt de volte te klein. De toenemende of wegvallende spanning op de lijn maakt dat de ruiter meteen feedback krijgt op het al dan niet rond zijn van de volte. Daar kunnen ze dan meteen zelf naar handelen.

De ruiter krijgt direct feedback van het toenemen of wegvallen de spanning op de leadrope

Tip: is het nog te moeilijk voor de ruiter om de leadrope zelf vast te houden? Klik het vast aan het hoofdstel, dan hoeft de ruiter zich alleen te focussen op de volte.

Tip: als je het moeilijker wil maken kan je de ruiter de opdracht geven de teugels nog maar met één hand vast te houden.

Tip: wissel verschillende maten van voltes af en benoem dit ook naar je ruiter, zo krijgen ze meer gevoel voor ruimte.

Let op: het is essentieel dat de begeleider in het midden zelf exact op dezelfde plek blijft staan, anders wordt het alsnog een zwabberende volte ;)


De beginnende ruiter

Laten we het simpel houden voor de beginnende ruiters: er zijn twee voltes mogelijk in de bak. Een volte van 20 meter bij de A of bij de C. Voor beginners is het lastig om zich op zo'n manier in de bak te oriënteren dat ze een rondje kunnen rijden die de helft van de bak bestrijkt. (Okay, ook voor meer gevorderde ruiters is dat ingewikkeld) Om een eerste stap te zetten in het rijden van voltes leggen we de twee voltes uit met behulp van twee balkjes en twaalf pionnen of bolletjes (minder kan uiteraard ook).

Met behulp van deze pionnen en balkjes kan de ruiter gevoel ontwikkelen voor waar de volte ongeveer zal moeten komen.Tip: om het moeilijker te maken kan je op verschillende manieren de pionnen weg gaan halen. Kies één van de eerste drie opties, de laatste twee gelden voor alle manieren van werken:

- De buitenste, blauwe rij pionnen weghalen. Met alleen de binnenste rij moet de ruiter meer zelf oriënteren.

- Vanaf de balkjes gezien een setje pionnen weghalen totdat alleen de pionnen het dichtst bij de hoefslag nog op hun plek staan. De pionnen het dichtst bij de hoefslag en de balkjes op de X zijn namelijk het meest belangrijk voor oriëntatie van de ruiter.

- Alle pionnen aan één kant van de X weghalen. Voor de ruiter is het het makkelijkste als je de pionnen op de eerste helft van de volte weghaalt en die op de tweede helft, dus na de X, nog even laat staan.

- De eennalaatste stap is in alle vormen het weghalen van alle pionnen. Alleen de balkjes op de X zijn dan nog een mikpunt,

- De laatste stap is - uiteraard - het weghalen van de balkjesDe gevorderde ruiter

Dan, als laatste, kan je nog zo hard je best doen om een ronde volte te rijden, maar de balans van de pony heeft ook impact op het al dan niet rond worden van de volte. Voordat die scheefheid opgelost kan worden moet de ruiter leren welke impact de positie van het hoofd heeft op de balans van de pony.

Laat de ruiter een volte rijden die rondje na rondje dezelfde lijn volgt. Vervolgens vraag je de ruiter buitenstelling te vragen en te voelen wat er gebeurt met de balans van de pony. Valt hij naar binnen? Gaat hij over de buitenschouder naar buiten? Blijft de volte hetzelfde? Doe vervolgens hetzelfde met binnenstelling en vervolgens de andere kant op.


Doel: vind de plek waar dit specifieke paard zijn hals/hoofd het beste kan dragen om recht over de volte te kunnen lopen. Verschilt dat linksom en rechtsom? En wat gebeurt er op een kleinere volte? Geen één paard is hetzelfde en voor ieder paard zal z'n balanspunt ergens anders liggen. Super leerzaam om daar naar te gaan zoeken samen met je leerlingen!

Noot: het gaat hier dus nog helemaal niet om het verbeteren van het paard. De eerste stap is bewustwording bij de ruiter en gevoel krijgen voor wat er gebeurt met de balans van hun pony.


Dus hop, weg met die saaie voltes zonder plan! Er zijn zoveel variaties mogelijk om je leerlingen uit te blijven dagen en ruitergevoel te laten ontwikkelen. Hoe pak jij het rijden van voltes aan voor de beginnende ruiters? Hoe creëer jij een gevoel van 'rond'? En hoe kunnen die uitgekauwde voltes ingezet worden om de gevorderde ruiter verder te helpen? We horen graag wat jouw ideeën zijn!

58 keer bekeken0 reacties