Zoeken
  • Marloes

Die ene instructeur... Ruthi!

Ooit zijn we allemaal ergens begonnen met paardrijden, en die eerste ervaringen in het zadel vormen je voor de rest van je leven als ruiter én als instructeur. In deze rubriek gaan wij op zoek naar de instructeurs die dat beetje extra hebben gegeven, vertelt door mensen die nu zelf instructeur zijn. Welke ervaringen in de vroege jaren van hun paardensportcarrièrre hebben ze gemaakt tot de instructeur die ze nu zelf zijn? Deze keer het verhaal van Mariska die na een zwaar ongeluk het vertrouwen in het paardrijden weer terugvond bij de lessen van Ruthi Damman.


Ken je dat gevoel... je rijdt al jaren paard, begonnen op een manege, door naar verzorgpony’s en zelfs een eigen pony. Jaren later kom je tot de conclusie dat alles wat je al die tijd gedaan hebt puur neer kwam op lol met je knol... Als ik terug denk heb ik mijn paarden en pony’s een hoop “aangedaan” door onwetend te zijn.


Om meer te leren over alles wat met paarden te maken had wilde ik een instructeurs opleiding volgen. Er werd mij aangeraden les te nemen bij iemand die les gaf bij de opleiding én gespecialiseerd was in houding & zit. Zo kwam ik bij Ruthi Damman!


Een half jaar voordat de opleiding begon ben ik in het bos onder mijn paard gekomen. De ambulance kon gelukkig helemaal bij mij in het bos komen. Dit heeft echter zo’n impact op me gehad dat ik niet meer rustig op het paard kon zitten zonder iedere keer te bedenken wat er fout zou kunnen gaan.


Toen kwamen de eerste zitlessen van Ruthi. Ze kon fijn uitleggen, ze zette me weer in het zadel in plaats van ergens zwevend boven het zadel. Er kwamen termen voorbij vanuit het Centered Riding wat vooral gericht was op de houding van de ruiter, waarna mijn toenmalige paard ook erg begon te veranderen. Mijn bewegingen werden ontspannen en als ik mijn eigen houding veranderde, veranderde mijn paard mee.


Ruthi liet me het ongeluk vergeten en liet me weer genieten van het moment met mijn paard.

Wat was het genieten om een instructrice te hebben gevonden die me hielp weer te genieten in het moment samen met mijn paard en het ongeluk te vergeten. Wat een geluk dat ik mijn paard daarbij ook een stuk minder in de weg zat en hij losser onder mij kon bewegen.


Tegenwoordig probeer ik mensen nog wel eens te laten zien hoe je in “stoelzit” op je paard zit. Door de lessen van Ruthi lukt het me zelfs bijna niet meer om het te laten zien, zo ingebakken zit mijn nieuwe uitgelijnde houding.

Na verschillende oefeningen zoals twee keer staan tijdens het lichtrijden, links en rechts het verschil tussen mijn zitbeenbotjes voelen tot ik het midden vond, en zelfs verschillende bewegingen maken met bolletjes wol in mijn handen zodat alle andere bewegingen sneller in mijn systeem zouden komen.

Het was genieten om al zoveel nieuws te leren! Gelukkig heb ik Ruthi nooit achter hoeven laten en mag ik haar nu een vriendin noemen en geven we clinics samen, rijden samen paard en genieten van de kennis die we nu samen hebben.

Mariska (30) heeft de tweejarige instructeurs opleiding aan Alona gevolgd en de bijscholing tot Centered Riding instructeur. Daarnaast is ze coach en trainer voor individuen en teams in samenwerking met de paarden. Sinds 2012 geeft ze individueel en groepsverband lessen in onder andere loswerken, grondwerk, werken in de hand en rijden voor kinderen en volwassenen. Ook volgt ze nog jaarlijks bijscholingen gericht op lesgeven en trainen van paarden. Op dit moment werkt Mariska als leidinggevende bij Ponyclub De Boshoek, deze is gevestigd op Recreatiepark De Boshoek.

30 keer bekeken0 reacties