Zoeken
  • Marloes

Die ene instructeur... Annemiek!

Bijgewerkt: 29 aug 2019

Ooit zijn we allemaal ergens begonnen met paardrijden, en die eerste ervaringen in het zadel vormen je voor de rest van je leven als ruiter én als instructeur. In deze rubriek gaan wij op zoek naar de instructeurs die dat beetje extra hebben gegeven, vertelt door mensen die nu zelf instructeur zijn. Welke ervaringen in de vroege jaren van hun paardensportcarrièrre hebben ze gemaakt tot de instructeur die ze nu zelf zijn? Deze keer het verhaal van Marloes die als dertienjarige het plezier in het paardrijden weer terugvond in de lessen bij Annemiek.


Als kind zat ik eigenlijk nooit onbevangen op de pony. Iedere woensdagmiddag met buikpijn op de fiets naar de manege, of zelfs huilend. Meer dan eens heb ik mijn moeder gesmeekt om de paardrijlessen op te zeggen, maar dan had ze 'toevallig' net weer een tienrittenkaart gekocht en moest ik toch nog maar even doorzetten. Nu ben ik mijn moeder heel erg dankbaar dat ze zo volhardend was en me steeds maar weer naar de manege stuurde, maar ik denk dat mijn instructeur van destijds het misschien een beter plan had gevonden als ik was gaan tennissen. Iedere les voelde onveilig. De instructeur zat zelf op het paard of op een balkonnetje boven de bak met een microfoon om ons te vertellen wat we moesten doen. Wat zal m'n pony deze les gaan doen? Zal de instructeur het zien als het mis gaat? Ze zullen het vast in de gaten gehad hebben, maar voor mij voelde het niet zo.

Als tienjarige voorop in de les op pony Laron.

Dankzij mijn beste vriendin op de middelbare school ben ik toen ik dertien was op een andere manege gaan rijden. Vanaf dat moment was de buikpijn weg, ik stond op zaterdagochtend op vóór de wekker ging omdat ik eindelijk weer mocht paardrijden! De instructrice waar ik toen in de les belandde maakte het grote verschil, en heeft een grote invloed op de manier waarop ik nu zelf lesgeef.


Dat pony's geen fietsen zijn en soms hun gekke momenten hebben, een keer hun dag niet hebben of niet meteen snappen wat je bedoelt weten we allemaal. Wat voor mij het grote verschil maakte was de uitleg die er bij kwam. "Callista vindt springen best een beetje spannend dus ze gaat wat harder", of "Lexus is nog niet zo lang onder het zadel, dus sommige dingen snapt ze niet meteen". Het klinkt misschien heel erg simpel, maar voor een onzekere ruiter als ik was maakte die korte zinnetjes dat ik wist dat het niet aan mij lag dat de pony hard ging, of dat ik de tijd mocht nemen om de overgang naar draf nog wat langer te oefenen. En misschien nog wel belangrijker: niks moest en het plezier stond voorop. Als ik twijfelde waren er wat bemoedigende woorden, maar als die niet genoeg waren om over de drempel te stappen was het goed. Volgende week weer een kans, of niet. Je bent er vanzelf een keer klaar voor! Waar ik niet zonder zadel uit durfde te stappen toen ik begon op de nieuwe manege, galoppeerde ik een jaar later zonder zadel over hindernissen op een heus paard.

Annemiek was actief onderdeel van de samenwerking tussen mij en mijn pony

Daarnaast was het rijden in een rijtje verleden tijd. Begrijp me niet verkeerd, soms kan een rijtje nuttig zijn, maar voor mij was het helemaal nieuw dat ik ook zelf door de bak kon sturen. De les had een overkoepelend thema, maar daarbinnen had je de nodige vrijheid. Wat hebben jullie nodig vandaag om samen te kunnen werken? Wat is je doel? Annemiek gaf je het vertrouwen, gaf je de ruimte om je eigen mening naar voren te brengen en samen met haar en de pony te werken. Annemiek was actief onderdeel van de samenwerking tussen ruiter en paard, en dat bij alle combinaties die ze in de bak had.


Helaas heb ik maar een jaar les mogen hebben van Annemiek, maar gelukkig heeft deze basis er voor gezorgd dat ik daarna zowel op de manege als later met mijn eigen pony kon genieten. Annemiek, dankjewel dat je me het vertrouwen en plezier in het paardrijden weer teruggegeven hebt!

Marloes (24) heeft vier jaar opleiding afgerond aan de Freestyle Academy van Emiel Voest, inclusief het ORUN niveau 3 traject. Sinds 2012 geeft ze les onderandere in het loswerken, grondwerk, dubbele lange lijnen en rijden en het oplossen van trailerlaadproblemen. Zowel in groepsverband als individueel en aan kinderen en volwassenen.

249 keer bekeken