Zoeken
  • Marloes

De favoriet van Willemijn: muziek!

Iedere ruiter heeft zijn of haar voorkeuren voor de invulling van de les, vindt het één leuker dan het ander. Voor iedere ruiter zijn er lessen geweest die kwartjes hebben laten vallen. In deze rubriek vertellen ruiters over hun favoriete oefening. Deze keer Willemijn Janssen (16), ze rijdt bij de Boerderij op IJburg en is instructeur in opleiding. Haar favoriete les was er één met muziek.


"Mijn favoriete oefening, of eigenlijk is het eerder een spel, is het liedjesspel. Een paar jaar geleden heb ik dit voor het eerst gespeeld en ik vond het vanaf het eerste moment ontzettend leuk! Het spel gaat als volgt: de instructeur heeft een muziekbox en speelt daarop verschillende liedjes af. De ruiters moeten goed luisteren en het tempo van het paard aanpassen aan de muziek. Veel liedjes beginnen rustig, dus iedereen stapt dan. Vaak is de opbouw naar het refrein al een drafritme en bij de meeste liedjes komt er tijdens het refrein wel een stukje galop kijken.


Als we dit doen tijdens de les is het altijd leuk! Het is hartstikke grappig en gezellig maar tegelijkertijd ben je ook hard aan het werk met overgangen en tempowisselingen. De meeste paarden waren tijdens en na deze oefening onwijs goed aan het been. Het is dus niet alleen heel erg leuk, maar ook een goede en leerzame training voor paard en ruiter.


Wij speelden dit spel een paar keer als laatste les voor de vakantie. Wat een leuke, feestelijke afsluiting van het jaar! Iedereen ging met een blij gevoel de vakantie in!"Willemijn noemt al één van de belangrijke voordelen van deze lessen: ruiters én paarden worden attenter en goed voor het been. Daarnaast zorgt de muziek bijna als vanzelf voor ontspanning en focus. Zelfs de meest gespannen kinderen konden ontspannen door mee te zingen op hun favoriete muziek.


Voor mij als instructeur waren dit één van mijn favoriete lessen. De muziek zorgde spontaan voor een feestje! Het spelletje dat Willemijn hierboven beschrijft is slechts één van de vele mogelijkheden die ik door de jaren heen ontdekt heb met muziek, over de rest van de oefeningen zal ik binnenkort een nieuwe blog schrijven.


Tip: niet alle paarden zullen de muziek meteen waarderen, bouw het rustig op!

Tip: laat de kinderen een week van tevoren alvast nadenken over hun favoriete muziek en welke muziek goed zal passen bij de stap, draf en galop van de paarden. De nummers die het hier goed deden waren Sexy als ik Dans van Nielson, Bad Guy van Billie Eilish en Beautiful People van Ed Sheeran.


Veel plezier!
26 keer bekeken0 reacties