Zoeken
  • Marloes

De favoriet van Suzan: een rechte pony door heen en weer te slingeren

Iedere ruiter heeft zijn of haar voorkeuren. Waar de één het liefst spelletjes doet waarbij snelheidsrecords gebroken worden wil de ander een betere dressuurruiter worden. Deze keer de favoriete oefening van Suzan Strootman (15). Suzan valt duidelijk in de laatste categorie, rijdt bij de Boerderij op IJburg en geeft zelf grondwerkles aan de kleinste kinderen. Haar favoriete oefening heeft te maken met een zo recht mogelijke pony, iets wat met de gemiddelde manege pony een hele uitdaging is.


"Ik heb het altijd interessant gevonden hoe een paard leeft, hoe hij van nature beweegt. Eén van de leukste dingen tijdens de les is het oefenen op het rechtmaken van je pony. Voor zover dat kan natuurlijk.


Een oefening die ik daarvoor geleerd heb is dat je de pony opzij zet naar de tegenovergestelde richting van waar hij naartoe "valt" vanuit zijn eigen, natuurlijke scheefheid. Dit kan je doen op bijvoorbeeld een volte, de binnenhoefslag of op de hoefslag zelf. Door het steeds verplaatsen van je paard naar binnen en buiten rij je ook eens andere, gekke, figuren. Dat maakt het rijden veel afwisselender. Het leuke aan deze oefening is dat je ook goed leert voelen wanneer je paard "recht" is.


Aan het begin van mijn rijlessen probeer ik deze oefening altijd weer even te doen, daarna gaat het rijden namelijk een stuk makkelijker :-)."

Ik, Marloes, heb deze oefening destijds met Suzan gedaan. Zo leuk om te lezen dat ze hem nog steeds inzet!

Het is een oefening met zoveel prachtige facetten. Het allerbelangrijkste wat deze oefening de ruiters bijbrengt is een gevoel voor 'recht' en 'scheef'. Daarnaast biedt het de ruiter een mogelijkheid om de voorkeuren van de verschillende paarden waar ze op rijden te voelen, en als ze wat verder zijn er daadwerkelijk wat aan te doen. Hoe mooi deze oefening ook is, hij is pas waardevol als hij goed uitgevoerd wordt. Als je deze oefening gaat doen, zorg er dan voor dat je de tijd hebt om met alle ruiters goed mee te kijken.


Zoals Suzan al beschrijft zijn er veel verschillende manieren waarop deze oefening gedaan kan worden, maar laten we simpel beginnen:


1. Laat de ruiters de AC-lijn rijden, of een paar meter uit de hoefslag

2. Welke kant wil de pony op? Zeer waarschijnlijk is geen één lijn echt recht, er zit altijd een afwijking in, laat je ruiters voelen welke kant dat is. Is het altijd dezelfde kant? Ook als ze op de andere hand rijden?

3. De meeste ruiters zullen een afwijking van een paar flinke stappen wel voelen, maar de eerste subtiele beweging naar links of rechts zal niet meteen opgemerkt worden. Oefen dit met je ruiters door ze 'links' of 'rechts' te laten roepen op het moment dat ze een beweging aan voelen komen.


--> Voor veel ruiters is dit meer dan genoeg informatie en oefenmateriaal. Voor de meer handige ruiters kan je een stapje verder doen:


4. Nu we voelen naar welke kant de pony neigt kunnen we er iets aan gaan doen. Valt hij naar links? Stuur hem naar rechts. En andersom.


Tip: het kan zijn dat het sturen in het begin groot moet zijn om de pony weer rechtop te zetten.

Tip: zorg er voor dat de ruiter écht stuurt. Het gevaar schuilt erin dat de pony alleen zijn hoofd en hals naar de kant brengt waar de ruiter naar toe wil sturen en als resultaat daarvan valt hij alleen nog maar verder om.

Tip: dit kan daarna natuurlijk ook in meer complexe figuren.


Wat voor oefeningen gebruik jij om je leerlingen langzaam maar zeker meer ruitergevoel bij te brengen? Wat zijn volgens jou de eerste logische stappen richting een dressuurmatige opleiding? We horen het graag!

62 keer bekeken