Zoeken
  • Marloes

Balkjes voor iedere ruiter

Bijgewerkt: 29 aug 2019

Niet alleen voor het (voorbereiden op het) springen of voor het gymnastiseren van het paard, maar vooral om mijn leerlingen wat te leren. Balkjes kunnen de leerlingen uitdaging bieden, een doel, of ze houvast geven in een anders zo lege rijbaan. Als instructeur bieden balkjes je de mogelijkheid om oneindig te variëren en combineren voor verschillende niveaus. In deze blog neem ik jullie graag mee langs mijn favoriete balkjesoefeningen voor verschillende de verschillende types ruiters die je tegenkomt op iedere manege. Het was moeilijk kiezen welke drie oefeningen ik hier wilde uitlichten, maar hier komen ze:


De beginnende ruiter

Als je net begint met paardrijden is zo'n 20 x 40 bak een grote zandvlakte zonder enig houvast. De letters op de bakrand zijn eerder verwarrend dan ze nuttig zijn. En die paar stappen die het paard naar binnen zet maken toch ook niks uit? De bak is toch groot genoeg! Als instructeur wil je natuurlijk dat er zo goed mogelijk gestuurd wordt, maar hoe leg je dat je leerlingen uit? Bovendien: hoe gaan we het verschil uitleggen tussen een gebroken lijn en van hand veranderen? Voor de beginnende ruiter lijken al die figuren op elkaar. Daarom voor de beginnende ruiter: figuren rijden met behulp van balkjes!

Balkjes kunnen de beginnende ruiter houvast bieden in de anders zo grote rijbaan.

Tip: maak bewust gebruik van de kleuren van de balkjes. "Rij over alle groene balkjes" werkt veel beter dan "Ga eerst over de rood/groene, dan naar de groen/witte en dan naar de rood/blauwe". In dit specifieke voorbeeld kan je de ruiter dus helpen door de opdracht te geven alleen door de blauwe balkjes te rijden, of: "We gaan een rechte lijn maken van de blauwe naar de rode".

Tip: beginnende ruiters kiezen soms de verkeerde kant als ze weer terugkomen op de hoefslag na een gebroken lijn of het van hand veranderen. Wil je het makkelijker maken? Leg dan nog een setje balkjes richting de hoeken om de ruiters nog meer de goede kant op te helpen.

Tip: uiteraard kan dit ook gebruikt worden voor de meer gevorderde ruiter, dan kunnen de balkjes gebruikt worden om een specifiek figuur te perfectioneren.


De snelheidsduivel

We kennen ze allemaal: de ruiter die het liefst de hele les in rengalop door de bak heen scheurt. Hoe ga je deze ruiter overtuigen van het belang van goede bochten en tempocontrole? Juist ja, met een balkjesparcours. Aan de hand van een balkjesparcours kan je een hele les vullen met het voorbereiden op het daadwerkelijk rijden van het parcours.

Het eerste deel van de les kan in het teken staan van het bespreken van de verschillende lijnen, het testen en in verschillende tempo's. In welk tempo kom je het beste door bocht X? Hoe langzaam moet je gaan om die krappe bocht Y te halen?

Noot: dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van alle mogelijkheden die je hebt. Wees creatief en verander misschien zelfs gedurende je les de balkjes van positie.

Tip: laat ze hun eigen volgorde bedenken, wie weet het snelste parcours te maken? Snel wil niet per se zeggen dat je moet kiezen voor de kortste bochten.

Tip: laat je leerlingen zelf een parcours neerleggen.


De perfectionist

Perfectionistische ruiters zijn leuk om mee te werken, ze zijn fanatiek en willen altijd meer leren. Toch is het soms ook onwijs lastig, want wanneer is het goed (genoeg) en wanneer heb je je doel bereikt? Balkjes kunnen deze ruiters een tastbaar doel bieden om naar te streven en daarmee (hopelijk) sneller tevreden zijn met hun prestaties.

Dit vierkant vraagt de ruiter strakke bochten te rijden gevolgd door een rechte lijn. Een oefening die, als je hem uit wil voeren met een paard wat in balans loopt met de correcte stelling/buiging/nageeflijkheid veel vraagt van paard en ruiter - iets wat je aan een gemiddelde manegeruiter niet kan vragen. Toch kan hij op een basisniveau ook al voor de nodige bewustwording zorgen en daarmee de ruiter helpen beter te gaan rijden.

Balkjes bieden de perfectionist een tastbaar doel en waardoor ze eerder tevreden kunnen zijn met hun prestatie.

Tip: durf te variëren op het vierkant. Rijd overgangen, tempowisselingen of maak voltes in de 'hoeken'.

Tip: hoe wijder de balken liggen hoe makkelijker de oefening (en andersom ;) ).

Tip: is het vierkant te makkelijk? Zoals in dit voorbeeld leg je de paarse en groene balken meer naar de A en C toe om een rechthoek te creëren. Op die manier moet er langs de lange zijdes meer 'in de lege ruimte' een rechte lijn gestuurd worden. Of haal de balken weg op de korte zijde.


Als het aankomt op balkjes had ik nog wel tijden door kunnen gaan met variaties en nieuwe oefeningen. Welke 'problemen' zou jij graag opgelost willen zien met behulp van balkjes? Laat het me weten, ik denk graag met je mee! En heb je één van deze oefeningen uitgetest in je lessen? Laat het ons weten, we zijn onwijs benieuwd naar je ervaringen!400 keer bekeken