Zoeken

3x Wat te doen met angstige ruiters?

Ik zou een enorme blog kunnen schrijven over het werken met angstige ruiters. De moraal van het verhaal zou dan iets zijn als "Erken dat de angst er is en ga niet pushen". Dat gezegd hebbende hebben jullie nu waarschijnlijk het meeste aan drie concrete lesplannen voor ruiters die spanning hebben tijdens het rijden. Het algemene verhaal komt later nog wel een keer.


Hoewel er niet één recept is voor angstige ruiters, überhaupt niet voor het leren paardrijden in het algemeen, zitten deze drie oefeningen wel mijn standaard arsenaal voor spanning. Ik kan zelfs wel zeggen dat de volgorde die ik hier heb aangehouden vaak ook de volgorde is die in aanhoud in mijn lessen - van gecontroleerd en laagdrempelig naar steeds wat moeilijker. Zo is het gevoel van tempocontrole uit het grondwerk essentieel voor het passen tellen in de tweede oefening, en steeds langer durven draven kan daarna nog verder gerekt worden door de focus te verleggen met één van de spelletjes uit het laatste kopje.


Grondwerk

"Grondwerk? Maar we zouden toch rijles geven?" Klopt, maar soms heb je een ander middel nodig om die rijles meer ontspannen te maken. Zoek samen met je leerling waar de spanning precies zit. Tempocontrole? Richtingcontrole? Bang dat de pony ergens van schrikt? Identificeer waar de angst zit en ga met dat stukje aan het werk met de pony vanaf de grond.


Zo heb ik met leerlingen obstakelparcoursjes gedaan om te leren wat een pony doet als hij schrikt en hoe we de pony daarmee kunnen helpen. Of: spanning dat de pony na een stukje draven niet meer terugkomt naar stap. Welke hulpen kunnen we inzetten om de pony terug te nemen naar stap als hij alsnog doordendert?

Naast het feit dat de leerlingen inzicht krijgen in de mogelijke reacties die de pony kan geven, geeft het ook vertrouwen dat er precies op dat moeilijke punt getraind is met de pony vanaf de grond. Zowel leerling als pony worden op die manier dus makkelijker en meer zelfverzekerd voordat er weer gereden gaat worden.

Passen tellen

Deze oefening gebruik ik vooral bij jongere kinderen die het spannend vinden om te draven of galopperen (of misschien zelfs te stappen). De kracht van deze oefening zit hem in de concreetheid van het doel, het feit dat de leerling heeft zelf regie over het doel en het helpt iemand zélf de grenzen wat op te rekken. Daarnaast zorgt het hardop meetellen met de passen ervoor dat de ruiter blijft ademhalen, redelijk essentieel ;) De vorm van de oefening die ik hier beschrijf is voor de echt beginnende ruiter die het draven spannend vindt. Uiteraard kan je hem zelf aanpassen voor meer gevorderde ruiters (bijvoorbeeld aan de longe voor spanning bij de galop).

1. Stap rondjes met de ruiter terwijl je zelf naast de pony meeloopt, zorg voor ontspanning bij zowel ruiter als pony en zorg er voor dat je zelf goede controle hebt over het tempo van de pony.

2. Stel de ruiter voor één pas aan te draven en samen tot '1' te tellen.

Draaf echt maar één pas en neem de pony daarna zelf terug naar stap

3. "Hoe voelde dat? Zullen we nog een keer één pas doen?"

4. De ervaring leert dat de meeste leerlingen zelf voorstellen nu toch wel verder te kunnen tellen dan drie.

Doen ze dat niet zelf? Stel het voor en schat in wat deze leerling nodig heeft. Een beetje uitdaging, zekerheid? Willen ze niet, laat het dan lekker zo en blijf bij één pas draven. Beter een klein aantal ontspannen, blije passen dan tien die zorgen voor spanning.

Iemand die zich serieus genomen voelt, voelt zich vrijer om te leren en fouten te maken.

5. Als je de stap wil maken naar zelf aandraven en weer stappen kan je deze oefening uiteraard doorzetten op zo'n manier dat de leerling zelf tempocontrole heeft.

Verleg de focus

Zoals ik in de inleiding al zei: erken de spanning. Als dat zo is kan het handig zijn om de focus te verleggen, en dat kan op verschillende manieren. Het verschilt per ruiter wat wel en niet werkt, hieronder een aantal tips.

- Brons: werk met muziek voor het maken overgangen zoals bijvoorbeeld beschreven in deze blog van Willemijn.

- Zilver: letterrace. Rijd een rondje over de hoefslag en verzin bij iedere letter een woord uit een bepaalde categorie (dieren, eten) die begint met die letter

- Goud: één van mijn favoriete woordenspelletjes werkt als een trein voor angstige ruiters. Je kiest samen een categorie uit, de eerste noemt een woord en de volgende verzint een woord die begint met de laatste letter van het vorige woord. Bijvoorbeeld in de categorie "paarden": Galop -- piaffe -- Exmoor -- rosborstel -- longeren

- Volwassenen: wat is je favoriete gerecht? Hoe maak je dat?
Als de focus eenmaal ergens anders is en je plezier maakt in een spelletje verdwijnt vaak ook veel spanning uit het lijf. Daarmee wordt het makkelijker om nieuwe dingen te proberen. Als het passen tellen uit de oefening hierboven eenmaal soepel gaat en je bijvoorbeeld tot twintig kan tellen kan je naar langere stukken draven toewerken door zo'n spelletje te gebruiken.

Eerlijk is eerlijk, ik heb me niet helemaal in kunnen houden om wat algemene wijsheden mee te geven over het werken met ruiters met angst. Ik hoop dat jullie ondanks dat stappen kunnen zetten met deze concrete oefeningen en tips. Ik hoor heel graag hoe het bevalt! En wat zijn jouw favoriete oefeningen om te werken met angstige ruiters? Inspireer ons én de anderen!

62 keer bekeken