Zoeken
  • Zoë

3x Lesgeven als invaller: flexibiliteit!

Als je op een manege lesgeeft komt het wel eens voor dat je voor een collega moet invallen. Soms krijg je van je collega een volledig lesplan, een indeling wie op welke pony rijdt en de belangrijke aandachtspunten. Soms ook niet, en dat is lastig. Wat kan je verwachten? Daarom geven we je vandaag een aantal tips om je door die invallessen te helpen.


Spiekbriefje

Als de mogelijkheid er is zou het wel heel fijn zijn als je collega een lesindeling kan maken. Jij weet niet hoe groot de kinderen zijn, wie bang is voor welke pony of wie juist zo wegrijdt op die ene moeilijke pony. Tip: schrijf de indeling op een briefje en stop 'm in je broekzak, dan kan je tijdens de les de namen van de ruiters spieken.


De lat niet te hoog

Leg de lat niet te hoog. Je weet niet precies wat je in de baan krijgt, en de ruiters kunnen het best spannend vinden om bij een andere instructeur te rijden. Kies daarom voor een oefening waar je verschillende mee op kan. Een oefening waar je wat makkelijks van kan maken als dat nodig is, maar ook één waar de nodige uitdaging in zit als blijkt dat de groep meer aankan. Het gebruik van materialen is hiervoor ideaal! Om je wat handvaten te geven hier drie mogelijke lesplannen voor jouw invalbeurt.

Zorg voor een flexibel lesplan wat moeilijker én makkelijker kan worden afhankelijk van wat je ziet gebeuren in de les.

I. De slalom van pionnen voor beginners

Laat de groep in stap en draf door de pionnen sturen.

Heeft dit al genoeg aandacht nodig? Focus op de hulpen die gegeven worden en de dosering daarvan.

Gaat het te makkelijk? Laat ze met één hand sturen, maak er stoelendans van of stuur een volte van 10 of 15 meter om twee van de pionnen.


II. Figuren rijden met zes balken voor halfgevorderden

Leg twee balken langs de G, twee langs de X en twee langs de D in het verlengde van de AC-lijn. Je kan er alle kanten mee op! Dit is slechts één van de vele variaties. De eerste opdracht die je de groep geeft is een rechte AC-lijn rijden.

Te moeilijk? Leg de balken dichter bij elkaar voor meer focus, of laat ze juist bewust door de balkjes rijden bij de G, vlak buiten de balken bij de X en weer terug tussen de balkjes bij de D. Dit maakt dat ze gevoel krijgen voor hoe klein een beweging is waarmee je buiten de balken belandt.

Te makkelijk? Kom aan in draf, maak bij de G een overgang naar stap, bij de X weer in draf en bij de D weer terug in stap. Rijd een volte 10 meter richting de hoefslag en weer terug vanaf de X om de AC lijn dan weer perfect rechtuit te volgen - dit kan je zo moeilijk maken als je zelf wil.

III. Een rij van twaalf balken voor gevorderden

Leg de balken op de afstand van een gemiddelde draf. Probeer iedere ruiter te helpen hier met zijn paard of pony overheen te komen, voor ieder paard zal het net anders liggen hoe ze goed om kunnen gaan met deze afstand.

Te moeilijk? Splits de serie op in twee keer zes, of bijvoorbeeld vier keer drie.

Te makkelijk? Leg in het midden een paar balken op een verhoging, of vervang ze voor cavaletti (let op dat de afstand dan net wat kleiner moet zijn), of leg de tweede helft van de balkenserie op een kortere afstand waardoor ze het paard halverwege de serie iets moeten verzamelen.


Maak er een feestje van

De laatste en belangrijkste tip: maak er een feestje van! Voor sommige ruiters is het best spannend wanneer de veilige, bekende instructeur eens wordt vervangen door een vreemde. Maak het daarom gezellig en leg niet te veel druk op de ruiters. Wanneer je de les eindigt met iets leuks of bijzonders, ben je vast hun nieuwe favoriete invaller. Dus uitstappen zonder zadel of een rondje om de wereld voor het afstappen zullen de les vast een succes maken.


Veel plezier!


Wat doe jij om de invallessen tot een succes te maken? Of hoe zorg jij er voor dat jouw invaller een zo goed mogelijke les kan geven? We horen het graag van je!

79 keer bekeken0 reacties