Zoeken

3x Krachtige huiswerkopdrachten

Voor veel ruiters zullen de lessen van de komende maanden geen doorgang vinden. Wat nu? Hoe ga je dan die hele training met je paard vol krijgen? Een vraag die ik van veel van mijn leerlingen heb ontvangen de afgelopen weken, en iets waar ik jullie graag in mee wil nemen. Voor veel klanten is het nuttig gebleken om een opdracht te krijgen, iets concreets waar ze die week mee aan de slag kunnen. Vandaag laat ik jullie graag kennismaken met van de drie opdrachten die ik in de afgelopen tijd mee heb gegeven aan een aantal van mijn leerlingen.


Iedere ruiter is anders, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Hoe concreet de opdracht moet zijn die je meegeeft verschilt dan ook per persoon. Van te voren is het niet altijd goed in te schatten waar iemand behoefte aan heeft als jij niet aan de kant staat, dus test gewoon eens wat uit en vraag je leerling ook om feedback. Vaak kunnen ze het zelf wel aangeven als ze het te makkelijk vonden, of niet concreet genoeg.


Ook voor ruiters die nu nog wel regelmatig les hebben kan het nuttig zijn om een opdracht te hebben als ze zelfstandig gaan rijden. Test het eens uit!

I. De ruiter die graag aan zichzelf wil werken

De meer gevoelige ruiter die graag aan zichzelf wil werken kan het heerlijk vinden om een opdracht te krijgen die te maken heeft met voelen wat een bepaalde aanpassing doet met zichzelf en het paard. Laat deze ruiter bijvoorbeeld zoeken naar de impact van de beenligging op het bewegen van het paard en de eigen stabiliteit en houding. Je kan je voorstellen dat je hetzelfde kan doen met handhouding, de manier van lichtrijden, positie van de schouders enzovoorts.


Voorbeeld voor de beenligging: ga maar eens een paar rondjes stappen, draven en galopperen met je hakken opgetrokken, wat gebeurt er met je houding en zit? Zit je stabiel? Wat gebeurt er met je paard? Doe vervolgens hetzelfde met je hakken extreem uitgedrukt en/of je benen naar voren weggestoken. Wat gebeurt er nu? Blijf dit herhalen maar met steeds kleinere 'slinger' naar achteren en naar voren zodat je uiteindelijk in het midden uitkomt. Waar ligt voor jouw idee het midden?


II. De ruiter die uitgedaagd wil worden

Sommige ruiters, en ik schaar mezelf in die groep, wil graag opdrachten die eigenlijk net moeilijk lijken. Een opdracht waarvan je in de eerste instantie zal denken "HOE DAN?!". Als je een instructeur hebt die goed na heeft gedacht over deze oefening ligt het wel binnen je kunnen en zal je een week later versteld staan van je eigen vorderingen op dit vlak. Super motiverend!


Het is natuurlijk afhankelijk van de opleiding van het paard en het niveau van de ruiter, maar je kan de moeilijkheid vinden in het draven/galopperen van een volte van 8 of 10 meter, het rijden van een perfecte gebroken lijn, het rijden van een x aantal overgangen/tempowisselingen op een lange zijde en zijgangen.

Voorbeeld over zijgangen: rijd over één lange zijde soepel van schouderbinnenwaarts naar renvers en rijd over de andere lange zijde een overgang van stap naar draf in een stabiele schouderbinnenwaarts.

Deze groep ruiters zal hartstikke fanatiek worden van dit soort opdrachten. Leuk!


Vraag je leerling een filmpje op te sturen aan het eind van de week. Een mooie stok achter de deur voor hun, en voor jou een kans er wat feedback op te geven.

III. De ruiter die even niet wil rijden

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je als ruiter liever even niet rijdt. Misschien heeft je klant een jong paard en is deze les-pauze het geschikte moment voor de puppy om bij te komen van de periode die achter hem ligt. Voor een angstige ruiter kan het te spannend zijn om alleen te rijden, en jonge kinderen zonder paarden-ouders zullen soms ook een pas op de plaats moeten doen. Gelukkig is er genoeg te doen vanaf de grond!

Voorbeeld 'gewoon zijn': ga in het weiland/paddock zitten en observeer je paard/pony een half uur terwijl jij lekker in het zonnetje zit te genieten. Wat valt je op? Met wie is hij bevriend? Hoe beweegt hij zich door de kudde?

Voorbeeld afstandsbediening: leer je paard op slechts het aanwijzen van het zweepje alle vier zijn benen onafhankelijk van elkaar te kunnen bewegen. Zo wil je als jij aan de linkerkant van je paard staat zowel z'n billen van je af als naar je toe kunnen laten bewegen. Hetzelfde geldt voor de schouders. Wedden dat dit een leuk spelletje is?

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen! Heb je zelf huiswerk-tips voor je collega-instructeurs? Laat het weten in de comments, zo kunnen we van elkaar leren.

69 keer bekeken