Zoeken

3x Creatief én educatief met water

Vandaag was het hartstikke warm, en de weersvoorspellingen van de komende weken laten zien dat het voorlopig nog wel warm zal blijven. We kennen allemaal wel een aantal spelletjes met water, maar als het een paar weken achter elkaar hartstikke warm is moet je toch op zoek naar wateractiviteiten mét een educatieve waarde. Wij van helpen je graag op weg!


In deze blog drie verschillende niveaus, drie verschillende doelen en drie verschillende wateractiviteiten om de warme lesdagen een leerzame en verkoelende invulling te geven.


Beginners - het paard leren kennen

Doel: de belangrijkste onderdelen van het paardenlichaam aan kunnen wijzen.


Wat kan het heerlijk zijn om soms een les lang te knuffelen met je lievelingspony. Dit soort warme dagen zijn hét moment om de kinderen deze kans te geven en ze tegelijkertijd wat bij te brengen over de anatomie van het paard. Stop wat verschillende kleuren krijt in een bakje water, laat het even vijf minuten weken en de pret kan beginnen!

Vraag de kinderen bepaalde onderdelen van het paard te kleuren. Bijvoorbeeld: kleur de achterhoef, de voorknie, de staartwortel of kleur de bles (of geef de pony een bles als hij deze nog niet heeft). Succes gegarandeerd!

P.S. Het is natuurlijk het grootste feest als ze daarna de pony's ook mogen versieren met de stoepkrijt. De ervaring leert dat er hele tekeningen tevoorschijn kunnen komen.Half-gevorderd - de waterballonnenrace

Doel: vrijer gaan voelen op de pony.


Dit is altijd een punt van aandacht in de ruiteropleiding, maar bij de half-gevorderden lijkt het er wel eens een beetje bij in te schieten. Ze gaan makkelijker rijden, worden ambitieuzer en als instructeur ga je daar makkelijk in mee. Deze warme dagen zijn het moment om weer eens stil te staan bij de basis.

Koop een zak waterballonnen, vul ze en verdeel ze over twee grote bakken op een korte zijde. Aan de andere kant van de bak zet je twee lege emmers. Tussen die twee emmers in, over de gehele lange zijde, kan je het zo moeilijk maken als je wil. Een slalom, balkjesdoolhof, of een barrelrace. Verdeel de groep in twee teams. Het doel is om de ballonnen uit jouw emmer zo snel mogelijk aan de overkant van de bak te krijgen, maar wel heel! Voor iedere kapotte ballon krijgt het team 5 strafseconden.

N.B. Je moet als instructeur wel zin hebben om alle kapotte ballonnen aan het eind van de les weer uit het zand van de bak te plukken. Hier had Marloes zich erg in vergist toen ze dit spelletje deed met haar lessen.

Gevorderd - bewustwording van houding en zit met behulp van een spons

Doel: bewustwording van eigen disbalans en spanning, en observeren van veranderingen bij andere ruiters.


De Franklin balls zijn een steeds bekender fenomeen in Nederland. Ze helpen de ruiter zich bewust te worden van disbalans en spanning in het eigen lijf. Om hier een start mee te maken heb je echter niet per se de Franklin balls nodig, een spons doet het werk ook. En laat een spons nu water op kunnen nemen, heerlijk voor deze warme dagen!

Koop een pak goedkope sponzen, allemaal van hetzelfde formaat en zonder schuur-deel (of sloop dit er af). Gooi ze in een grote emmer met water en zet je ruiters op het midden. Om en om geef je één of twee ruiters de opdracht een rondje te stappen en een rondje te draven. Vervolgens laat je ze hetzelfde doen met één of twee sponzen tussen hun oksels, onder hun ellebogen, onder hun billen, in hun handen, of laat ze zelf creatief zijn. Na een paar minuten op deze manier rondgereden te hebben haal je de sponzen weer weg en doen ze nog twee rondjes zonder. De rest van de groep krijgt de opdracht te observeren wat er gebeurt met de houding en zit van de ruiters op de hoefslag voor, tijdens en na het gebruik van de sponzen.


Op deze manier is de periode van inspanning voor de paarden kort, ze hoeven namelijk alleen te lopen als ze aan de beurt zijn met de spons, zorgt het voor verkoeling en hoeven de ruiters die op dat moment niet in beweging zijn zich niet te vervelen. Met observeren is er ook genoeg te leren!


We zijn heel erg benieuwd naar jullie hitteplan-lessen en jullie ervaringen met deze lesplannen. Laat je het ons weten in de reacties?

74 keer bekeken